Kişinin adının veya soyadının neden ve ne zaman değiştirildiğini, değişiklikten önceki isimleri ile değişiklikten sonraki isimlerini gösteren ve resmi kurumlar tarafından düzenlenmiş olan her belge İsim Denklik Belgesidir.
Bulgaristan’da ya da başka bir Avrupa Ülkesinde veya Türkiye’de kişinin kendisi tarafından noterliklerde düzenlenen “İsim Denklik Beyannamesi” olarak nitelendirilen belgeyle karıştırılmamalıdır. Beyannamenin kullanım alanı ve geçerliliği kısıtlıdır.
Kural olarak en son isim değişikliğini yapan kurum hangisi ise bunu gösterir belgeyi düzenleyen kurum da odur. İsimlerin değiştirilme işlemine bağlı olarak farklı kurumlardan alınan farklı belgeler kullanılabilir. Örneğin evlilik yoluyla soyadı değiştirildiyse nüfus müdürlüğü tarafından verilen “Evlilik Kayıt Örneği” veya evlilik işlemini ve soyadı değişikliğini gösteren “Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği” yeterlidir. Mahkeme yoluyla isim değişikliği yapmış olan kişiler için “Mahkeme Kararı Sureti” ve soyadı değişikliğini gösteren “Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği” yeterlidir.
İsim denklik belgesi istemlerinin doğrudan kişinin yerleşim yerinin bulunduğu Nüfus Müdürlüğüne yapılması halinde, Nüfus Müdürlüğünce, talepte bulunan kişinin Türk vatandaşlığını kazanmadan önceki ad ve soyadının nüfus kaydında bulunup bulunmadığı incelenir, var ise denklik belgesi düzenlenerek verilir. Talepte bulunanın Türk vatandaşlığını kazanmadan önceki ad ve soyadının kaydında bulunmaması halinde, İsim denklik belgesi talepleri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne intikal ettirilir. Genel Müdürlüğünce ilgilinin dosyası üzerinden yapılacak inceleme neticesi, kişinin önceki ad ve soyadı bilgilerine ilişkin dosyada yeterli bilgi ve belge bulunması halinde denklik belgesi düzenlenerek verilir. Kişinin önceki ad ve soyadı bilgilerine ilişkin dosyada yeterli bilgi ve belge bulunmaması halinde ise denklik belgesi düzenlenmesi mümkün değildir.
Kayıtlı olduğunuz Nüfus Müdürlüğü veya Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından belgenin düzenlenmesi için dayanak olabilecek kayıt ve belgeler eksikse İsime Denklik Belgesi çıkartılması için yapılması gerekenler:
1)Örneğin Türk vatandaşlığınızın yanında Bulgar ya da Yunan vatandaşlığınız da var. Bulgar ya da Yunan pasaportunuzun noter onaylı Türkçe çevirisi yaptırarak pasaport aslı ve çeviriyle birlikte nüfus müdürlüğüne başvurarak belgenin düzenlenmesini isteyebilirsiniz.
Eğer nüfus kayıtlarında yabancı vatandaşlığınıza dair bir bilgi yok ise İsim Denklik Belgesi düzenlenmez. Bu durumda ilk önce yabancı vatandaşlığınızın olduğunu beyan etmeli ve akabinde İsim Denklik Belgesini talep edebilirsiniz.
2- Örneğin Bulgar yada Yunan vatandaşlığınızın bildirimini yaparak İsim Denklik Belgesi almanız için ilk önce Bulgaristan’daki ya da Yunanistan’daki Doğum Kayıt Örneğini çıkartmalı, Bulgaristan’da tercüme ve tasdiklerini yaptırmalı, Türk konsolosluğunda onay ettirmeli ve bağlı bulunduğunuz Nüfus Müdürlüğüne veya Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne ibraz etmelisiniz.
3- Geçmiş dönem göçmeni iseniz ve ne sizin adınıza ne de anne ve/veya babanızın adına İsim Denkik Belgesi düzenlenemiyorsa Bulgaristan’daki nüfus kütüklerinden Doğum Kayıt Örneği alınarak tercüme ve tasdikleri yaptırıldıktan sonra Türkiye’de bağlı olunan nüfus müdürlüğüne ibraz edilerek İsim Denklik Belgesi düzenlenmesi talep edilir.
İsim denklik belgesi ayniyat belgesi olarak karşımıza çıkıyor. İsim denklik belgesi ile başka vatandaşlıktan Türk vatandaşlığına geçerken lakabının aynı kişi olduğunu beyan edilmiş olur.
İsim denklik belgesi taleplerinin doğrudan ilgilinin yerleşim yerinin bulunduğu Nüfus Müdürlüğüne yapılması halinde, Nüfus Müdürlüğünce, talepte bulunan kişinin Türk vatandaşlığını kazanmadan önceki ad ve soyadının nüfus kaydında bulunup bulunmadığı incelenir, var ise denklik belgesi düzenlenerek verilir.Talepte bulunanın Türk vatandaşlığını kazanmadan önceki ad ve soyadının kaydında bulunmaması halinde, İsim denklik belgesi talepleri, Genel Müdürlüğümüze intikal ettirilir. Genel Müdürlüğümüzce ilgilinin dosyası üzerinden yapılacak inceleme neticesi, kişinin önceki ad ve soyadı bilgilerine ilişkin dosyada yeterli bilgi ve belge bulunması halinde denklik belgesi düzenlenerek verilir. Kişinin önceki ad ve soyadı bilgilerine ilişkin dosyada yeterli bilgi ve belge bulunmaması halinde ise denklik belgesi düzenlenmesi mümkün değildir.
İsim Denklik Belgesi Nereden Alınır?
İsim denklik belgesi, İlçe Nüfus Müdürlüklerinden ya da Başbakanlık Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden alınabiliyor.
- Soru:İsim denkliği nedir, isim denklik belgesi nasıl çıkartılır, neden önemlidir?
- Cevap:Türk vatandaşlığı alan yabancı uyruklu kişilerin neredeyse tamamının “İsim Farklılık Sorunu” vardır. Bunun iki ana sebebi var:
1 – 2000 yılından önceki örnegin Bulgar kimlik belgelerinde isimlerin Latince harflerle yazılışında Fransızca dili telaffuz-yazım kuralları uygulanmaktaydı. Türkçe yazıldıklarında ise Türkçe yazım-telaffuz kurallarından dolayı da ayrı bir sorun yaşandı.
Örneğin: Bulgarca yazılışı – ЧАУШЕВ
Türkçe yazılış – ÇAUŞEV
Fransızca yazılış – TSCHAOUSHEV
Latince yazılış – CHAUSHEV
2 – Diğer bir sorun da Türk vatandaşlığı verildikten sonra Türk adınızın doğal olarak Türkçeye uygun şekilde yazılması ve yeni bir soyadı seçmiş olmaktan kaynaklanmaktadır.
Örneğin:
Doğuştan verilen gerçek isimler – Мустафа Салибрям Гюнер
Değiştirilerek verilen isimler – Минчо Събев Гергинов
T.C. Vatandaşlıkla alınan isimler – Mustafa Vatansever
Bulgaristan’da vatandaşlık ve nüfus işlemleri yaparken bu isim farklılıkları yüzünden sıkıntı yaşanmakta ve bazı durumlarda işlemler tamamlanamamaktadır. Bulgaristan 1990 sonrasında Türklere, doğuştan kendilerine verilen isimlerini iade etti ve böylece iade edilen isimler ile Türkiye’de alınan isimler arasında farklılık oluştu.
Bulgar makamları nezdinde değiştirilen isimlerin birbirine bağlanması ve sizin kimliğinizin tespit edilmesi için “İsim Değişikliğini Yapmış Olan Makam/Merci/Kurum Tarafından Bu Durumu Gösterir Belge Düzenlenmelidir”. Bu belge göçmenler arasında İsim Denklik Belgesi “Udostoverenie za İdentiçnost na İmena” olarak bilinmektedir. Gerçekte Türkiye’de resmi olarak bu adı taşıyan bir belge yoktur, sadece ilgili resmi makamlar tarafından bu bilgileri içeren bir belge düzenlenmektedir.
Türkiye’ye geliş tarihinizi ve şeklini, gelirken kullandığınız isimleri, vatandaşlığa alınma dayanağı ve tarihi ile almış olduğunuz isimleri gösterir belge eskiden Köy Hizmetlerinde verilmekteydi. Şimdiyse bu nitelikteki belgeyi bağlı bulunduğunuz Nüfus Müdürlüğü, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Kaymakamlık veya Emniyet Müdürlüğünden alabilirsiniz. Bu belgenin hangi kurum tarafından verileceği Türkiye’ye geliş yılınız, geliş şekliniz, vatandaşlığa alınma gerekçenize bağlı olarak değişebilmektedir.
- Soru:İsim denklik belgesi istedim ancak bana verilen cevapta bana dair bilgi / kayıt bulunmadığı yazıyor, isim denklik belgesi nasıl çıkartabilirim ?
- Cevap:Bu durum genelde anne veya babasının pasaportunda kayıt edilerek Türkiye’ye göç eden ve pasaportun anne ya da baba tarafından iade alınmış olan kişilerde rastlanmaktadır. Nadir de olsa kendi pasaportuyla göç eden kişilerde de aynı sorunla karşılaşılmaktadır. Bu durumda yapmanız gerekenler:
- Bulgaristan’da bağlı bulunduğunuz İlçe Nüfus Memurluğundan (Slujba “GRAO” – Grajdanska Registratsiya i Administrativno Obslujvane) Doğum Tasdik Belgesi (Udostoverenie za Rajdane) çıkartmalısınız. Bulgaristan’da tercüme ve tasdik edildikten sonra Nüfüs ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğüne göndererek isim denklik belgesi verilmesini talep ediniz.
- Bulgaristan’dan göç ettikten sonraki bir tarihte Bulgar pasaportu çıkartmış ve Türk isimlerinizi geri aldıysanız veya başka bir isim değişikliği yaptıysanız Bulgaristan’da bağlı olduğunuz İlçe Nüfus Memurluğundan (Slujba “GRAO” – Grajdanska Registratsiya i Administrativno Obslujvane) İsim Denklik Belgesi (Udostoverenie za İdentiçnost na İmena / Udostoverenie za Litse s Razliçni İmena) de çıkartmalısınız. Bulgaristan’da Tercüme ve tasdik edildikten sonra Nüfüs ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğüne doğum tasdik belgesiyle beraber göndererek isim denklik belgesi verilmesini talep ediniz.
- Her zaman olmasa da bazen Bulgaristan’da noter nezdinde “İsim Denklik Beyannamesi” vermeniz gerekebilir. Tercüme ve tasdik edildikten sonra Doğum Tasdik Belgesiyle birlikte Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğüne gönderilir.