Yabancının Boşanması

Yabancının boşanması hukuk alanında Develioğlu Hukuk her türlü hukuki desteği vermeye hazırdır.

Küreselleşen günümüz dünyasında çeşitli sebeplerle göçler yapılıyor. Bazen çalışma amacı ve iş elde etme amacıyla iki ülkede yer alan çiftler evlilikler yaparak vatandaşlık kazanmayı amaçlıyor. Bu evlilikler yapıldığında kişinin sosyal statüsüne, yaşına veya başka diğer özelliklerine bakılmaksızın da yapılabiliniyor. Bu nedenle bu tür evliliklerde boşanmalar olabiliyor. Yabancıların yasal evliliklerinin sonlandırılması iki aşamayla gerçekleştirilir. İlk aşamada boşanma gerçekleştirilir ve ardından bu boşanma kararının geçerliliğini kazandırmak için tanıma ve tenfiz aşaması uygulanır.

Türkiye’de Alınan Boşanma Kararı Yabancı Ülkede de Geçerli Midir?

Yabancının boşanması hukuk alanında yabancı ülke mahkemelerince verilecek boşanma kararlarının Türkiye tarafından da kabul edilebilmesi için Türk mahkemeleri tarafından ikinci aşamanın yani tanıma ve tenfizin uygulanması gerekir. Bu aşama ikinci bir boşanma davası olarak da görülebilir. Bu aşamada yapılacak tanıma işlemi sadece boşanma kararıyla ilişkilidir. Ancak tenfiz, nafaka kararlarının da uygulanmasını gerektirir. Eğer tanıma yapılmazsa yabancı mahkeme kararları Türk mahkemeleri tarafından geçerliliğe sahip olmaz. Tenfiz yapılmadığı takdirde ise kişinin evliliği kağıt üzerinden devam eder, nüfus aynı kalır.

Yabancının Boşanması (Yabancı Uyruklu Eşten Boşanma)
Yabancının Boşanması (Yabancı Uyruklu Eşten Boşanma)

Boşanmanın Türkiye Sınırlarında Tanınması

Yabancı mahkemelerin vermiş olduğu kararların Türkiye’de de tanınması için Türkiye’de yaşan taraflardan biri şahsen mahkemeye başvurabiliyorsa sadece mahkemeye başvuramayan taraf avukatı aracılığıyla veya kendisi ilgili davayı açabilir. Yurt dışında yaşayan kişiye tebligat yapılır ve ya kendisinin ya da avukatının mahkemeye katılması talep edilecektir. Eğer katılım olmasa tanıma işlemi gıyaben gerçekleştirilecektir. Bu durumda herhangi bir katılım olmadığı için mahkeme tercümesi yapılmış yabancı mahkeme kararına tanıma ve tenfiz kararı verebilecektir. Tenfiz kararının gerçekleşmesinin ardında Türkiye’de de boşanma işlemi tanınır. Ancak bu kararın Türkiye’de tanınabilmesi için birtakım prosedürler de yer alıyor. Kararın Türk hakim tarafından tanınması için Kararın orijinal olması ve Apostille şerh onaylı,kesinleşmiş bulunması ve Türk Kamu düzenine açıkça aykırı bulunmaması gerekiyor.5490 Sayılı Nufus Hizmetleri Kanununun 27/A maddesinde yapılan 29.04.2017 Tarihli ek ile velayet,nafaka,tazminat gibi icrai hükümler içermeyen yurt dışı mahkemelerce verilen boşanma kararlarının tarafların bizzat ya da vekilleri aracılığı ile başvurmaları halinde öncesinde bir dava açılmadan boşanma kararlarının tescili mümkün olmaktadır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir