Türkiye’de yatırım yapacak yabancı asıllı iş adamlarının Türk vatandaşlığını kazanabilmeleri için tüm şartlar 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 12. Maddesinin b bendinde bulunur.
Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun uygulaması ise Bakanlar Kurulu’nun 2016/ 9601 sayılı 12.12.2016 tarihli ve 2017/ 10008 sayılı 13.03.2017 tarihli kararlara ilişkin ön başvuru formu Valilikler, Dış İşleri Bakanlığı ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne iletilmiştir.
Yabancılar Türk Vatandaşlığı Nasıl Kazanır?
Yabancılar Türk vatandaşlığını, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 12. Maddesinin b bendinde yer alan şartları sağlayarak kazanabilirler. Turkuaz kart sahibi yabancı uyruklu vatandaşlar ya da 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu gereği 31’inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendine esasen oturma izninin bulunması, Bakanlar Kurulu’nun 2016/ 9601 sayılı 12.12.2016 tarihli ve 2017/ 10008 sayılı 13.03.2017 tarihli kararlara ilişkin ön başvuru formu doldurmak, Yabancı yatırımcıların Türk vatandaşlığını kazanmaları için yazılı olan hususların yapıldığını kanıtlayacak belgeler gerekir.
Yabancılar Türk Vatandaşlığı İçin Nerelere Başvurulur?
Yabancılar Türk vatandaşlığı için Valilikler, dış temsilcilikler veya genel müdürlükler, konsolosluklara başvurabilirler. Başvuruyu özel vekâletname sahipleri ya da Türk vatandaşlığı alacak olan yabancı uyruklu vatandaşlar yapabilir. Başvuru sonrası Vatandaşlık sorgu ve vatandaşlık sorgulama işlemi için nvi.gov.tr web adresi üzerinden “Vatandaşlık Başvurum Hangi Aşamada?” ekranından online vatandaşlık sorgulama işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Yabancılar Türk Vatandaşlığı İçin Nerelere Başvuru Adımları
Yabancılara Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı için başvurularını yaptıktan sonra ön başvuru formu yetkililerce kontrole tabi tutulur. Başvuruda eksikler varsa kısa zamanda tamamlatılır. Evraklarda eksik olmaması durumunda ise başvuru formu ve ekleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne teslim edilir. Genel müdürlüğe gelen belgeler ve başvuru formu burada 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun yirminci maddesi 2. Fıkrasında ki şartları sağlayıp sağlamadığına bakılması amacıyla İç İşleri Bakanlığına sevk edilir. Sevk sonucunda incelenen belgelerin olumlu olması durumunda Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne bildirilir.
Vatandaşlığı Kanunu’nun yirminci maddesi 2. Fıkrasında ki şartları yerine getiren yabancı vatandaşın ve ailesinin bulunduğu yerleşim yerindeki il müdürlüğünde hazırlanan vatandaşlık dosyası Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne gönderilir.
İl müdürlüklerinden gelen vatandaşlık dosyasına Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nce bir engel bulunmaması durumunda Bakanlar Kurulu’nun kararı ile Türk vatandaşlığı verilir.