DEVELIOGLU HUKUK

2018 / 2019 Türk Vatandaşlığı İşlemleri

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlık İşlemleri SSS

Türk vatandaşlığının kazanılması, başvuru, başvuru sorgulama ve diğer vatandaşlık işlemleri

Vatandaşlık başvurusu süreçleri ile ilgilenen kişilerin Türk vatandaşlığı işlemleri hakkında detaylı bilgi sahibi olabilmesi adına hazırlamış olduğumuz 10 maddelik soru – cevap makalemizi inceleyerek genel soruların cevaplarını alabilmeniz mümkün, diğer  hukuki destek gereken alanlarda Develioğlu Hukuk Bürosu olarak, vatandaşlık alanında tüm hukuki desteği sağladığımızı bilmenizi isteriz.
Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlık İşlemleri

Vatandaşlık İşlemleri

1 – Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak için “Türk Vatandaşlığı Kanunu” içerisinde yer alan şartları nasıl öğrenebilirim?

5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu‘nu Devlet’in sitesi olan www.nvi.gov.tr web adresinden bulabilirsiniz.

2 – Türk vatandaşı olmak için başvuru nasıl yapılır? Nereye başvuru yapılmalıdır?

Türk vatandaşlığı başvurusu için bulunduğunuz ilde valiliğe başvurabilirsiniz, eğer yurt dışında iseniz dış temsilcilikler ile iletişime geçerek bizzat başvuru yapmalısınız. Posta yolu ile yapılan başvuruların kabül edilmediğini belirtmek isteriz.

3 – Vatandaşlık başvurusu sonrasında evrakların Genel Müdürlüğe ulaştığını teyit edebilir miyiz?

Evet, “Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü” tarafından ulaşıp ulaşılmadığına dair sonucu intikal edebilirsiniz.

4 – Vatandaşlık sorgulama için vatandaşlık başvuru dosya numarası nereden öğrenilir?

www.nvi.gov.tr web adresinden “Vatandaşlık sorgu” ekranından online olarak sorgulayabileceğiniz vatandaşlık durumuna dair elinizde olması gereken başvuru dosya numarasını Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü aracılığı ile öğrenebilirsiniz.

5 – Türk vatandaşlığı başvuru sonucu ne kadar sürer? Başvuru ne zaman kabül edilir veya edilmez?

Türk vatandaşlığı işlemleri hakkında öncelikle bilinmesi gerekir ki vatandaşlık başvuru işlemleri yapılırken istenilen bilgiler eksiksiz ve doğru bir şekilde temin edilmelidir. Eksiksiz ve doğru bir şekilde başvuru yapıldığında makul bir süre içerisinde başvuru işleminin sonucu tarafınıza ulaşacaktır. Ancak şunu da bilmelisiniz ki eksik veya hatalı belgelerin temin edilerek, başvuru yapılması süreci uzatacaktır.

6 – Vatandaşlık sonucu açıklandığında tebligatı elden alabilir miyim?

Vatandaşlık işlemleri tamamlandıktan sonra, başvuru makamlarınca tarafınıza duyuru yapılacaktır. Vatandaşlık başvuru sonucu için www.nvi.gov.tr web adresinden de online takip edebilirsiniz.

7 – Türk vatandaşlığının kazanılması veya kaybedilmesine ilişkin başvurularda kullanacağım gerekli belgeler nelerdir?

Vatandaşlık hizmetleri ile ilgili sayfadan gerekli detayları öğrenebilirsiniz. İnternet ortamında bulunan eski bilgilere değil de, nvi.gov.tr’nin web sitesinde bulunan 2018 – 2019 vatandaşlık işlemleri güncel bilgilerine ulaştığınızdan emin olmayı unutmayınız.

8 – Anne veya Baba’ya bağlı olarak Türk vatandaşlığı kazanılır mı?

Türk vatandaşlığı başvuru işlemleri 403 sayılı Türk Vatandaşlık Kanununun 1. Maddesi uyarınca Türk vatandaşı ana veya babadan doğanlar Türk vatandaşlığını kazanma hakkına sahiptirler. Bu yolda yapılacak başvuru üzerine gösterilen ana yada babanın Türk vatandaşı olduğu ilgilinin de bu ailenin çocuğu olduğu tespiti halinde Türk vatandaşlığını kazanırlar. Bu yolla vatandaşlığın kazanılmasına ilişkin bilgi ve belgelerin eksiksiz olması halinde işlemleri makul bir süre içerisinde tamamlanmaktadır. Aksi takdirde eksik bilgi ve belgeler ilgili kurum ve kuruluşlardan temin edilmekte olup işlemin sonuçlandırılması belgelerin temin süresine göre değişmektedir.

9 – Türk vatandaşı ile evli olanlar veya evliliği devam eden yabancılar, Türk vatandaşlığı başvurusu yapabilir mi? Kazanılması mümkün müdür?

3 Yıldır bir Türk vatandaşı ile evlilik gerçekleştirmiş yabancı kişiler ve halen evliliği devam eden kişiler, Türk vatandaşlığı başvurusu yapabilir.

10 – Türk vatandaşı olabilmek için başvuruda gerekli olan belge/evrak listesi

Türk vatandaşlığının kazanılması bölümünden, gerekli olan belge ve evrak listesine erişebilirsiniz.

11 – Türk vatandaşlığı başvuru reddi sonrasında tekrar başvuru yapabilir miyim?

Başvuru sürecinde 5901 sayılı Türk kanununda ki şartları karşılamanız doğrultusunda tekrar ikamet yerinizdeki valiliğe başvuru yaparak vatandaşlık başvurusunda bulunabilirsiniz.

12 –  Yeniden Türk vatandaşlığına alınmak için nereye ve hangi evraklarla başvurmam gerekir?

Başvuru olumsuz sonuçlanması neticesinde Türk vatandaşlığı işlemleri yani başvuru tekrar edilebilirdir. Yeniden Türk vatandaşlığına alınmak isteyen kişi yurt içinde ikamet ettiği yer valiliğine, yurt dışında ise dış temsilciliklere bizzat müracaat ederek düzenlenecek dosyasının Bakanlığımıza gönderilmesi gerekmektedir.
Türk vatandaşlığını yeniden kazanmak isteyen kişi adına müracaat makamlarınca aşağıda belirtilen belgelerden oluşan dosya düzenlenir.
a) İsteği belirten form dilekçe.
b) Müracaat makamlarınca sistemden alınan nüfus kayıt örneği.
c) Kişinin hangi devlet vatandaşı olduğunu gösteren pasaport veya benzeri belge, vatansız ise temininin mümkün olması halinde buna ilişkin belge.
d) Medeni hal belgesi
e) Kişi Türk vatandaşlığını kaybettikten sonra varsa medeni halinde meydana gelen değişikliklere ilişkin belge.
f) Evli ise eş ve çocuklarının aile bağını gösteren nüfus kayıt örneği veya benzeri belge.
g) Türk vatandaşlığını kaybettikten sonra kişinin kimlik bilgilerinde değişiklik olmuş ise bunu gösteren belge.
h) Hizmet bedelinin maliye veznesine yatırıldığını gösteren makbuz.

13 – Vatandaşlık için ikamet tezkeresi nereden alınır?

İkamet tezkerenizi ikamet ettiğiniz il emniyet müdürlüğünden ya da Emniyet Genel Müdürlüğünden alabilirsiniz.

14 – Vatandaşlık başvurusu için isim denklik belgesini nereden alınır?

Denklik belgesi talebinde bulunan kişinin nüfus kaydında Türk vatandaşlığını kazanmadan önceki ad ve soyadının bulunmaması halinde imzalı dilekçelerini Genel Müdürlüğümüze göndermeleri, varsa muhacir belgelerinin bir örneğini dilekçelerine eklemeleri gerekmektedir.
Ankara başta olmak üzere tüm Türkiye genelinde Türk vatandaşlığı işlemleri hakkında daha detaylı bilgi ve hukuki destek almak istiyorsanız, bizlere iletişim sayfamızdaki bilgiler aracılığı ile ulaşınız!