DEVELIOGLU HUKUK

Türk Vatandaşlığına Geçme Şartları & Başvuru Takibi

Türk vatandaşlığına geçmek ve başvuru takibi

Yabancıların Türkiye Cumhuriyeti bünyesinde yaşamasına ve özgürlüklerle kısıtlamaların çerçevesinin belirlenmesine, Yabancılar Hukuku imkan tanımaktadır.

Çalışma, yabancı yatırımlar, pasaport ve gayrimenkul edinme gibi haklar kanunlarla birlikte Türkiye Cumhuriyeti anayasasında yer verilmektedir. Bu nedenle vatandaşlık başvurusunda bulunacak olan yabancıların, hukuki danışmanlık alarak yasaların çerçeveleri hakkında bilgi almaya gereksinmeleri bulunmaktadır.

Hukuksal Sürecin Vatandaşlık Başvurusundaki Durumu

Türkiye’de vatandaşlık başvurusu ve Türk vatandaşlığının kazanılması, belli hukuki süreçler sonrasında gerçekleşmektedir.

Türk vatandaşı olmak için, doğumla Türk vatandaşı olunabilmekte veya sonradan Türk vatandaşlığına geçilebilmektedir. Vatan.nvi bu konularda gerekli bilgileri Türk vatandaşlığına geçmek isteyen yabancı uyruklu kişilere sunmaktadır. Nüfus hizmetlerinde doğum, ölüm, evlilik, boşanma gibi işlemlere yer verilmekte ve bu işlemlerin kapsamlarına değinilmektedir.

Yabancıların Türk vatandaşlığına geçmesi alanında en sık tercih ettikleri yöntem evlilik olmaktadır. Yetkili makamlar tarafınca Türk vatandaşlığına geçmeye karar çıkarılması, evlat edinilme gibi durumlar da bu süreci kapsar.

Türk vatandaşlığına geçmek

Türk Vatandaşlığına Geçme Şartları

Türk vatandaşlığına geçmek için Türkiye’de 5 yıl ikamet etmiş olmak, anlaşılabilir bir şekilde Türkçe konuşabilmek, sağlık taramasında herhangi bir sorun bulunmaması gibi şartlar öne sürülmektedir.

Yabancılar hukuku konusunda uzman bir avukatın yardımının alınması, bu durumda daha net bilgilerin sağlanması açısından önemlidir. Hukuki sürecin işlemesi konusunda yabancı uyruklu kişinin sorun yaşamaması açısından hukuki yardıma gereksinimi bulunacaktır. Hem süreç öncesinde hem de sürecin işleme aşamasında danışmanlık bu yüzden gereklidir.

Türk Vatandaşlığı Başvuru Takibi

Yabancı uyruklu kişiler Türk vatandaşı olmak için İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine başvuruda bulunabilmektedirler. Bu mercilere başvuruda bulunurken, vatandaşlık işlemine dair gerekli evrakların tamamının başvuruyu yapacak kişinin yanında bulunması gerekmektedir. Evraklar tam ise başvuru süreci başlatılır ve onay için belli bir süre bekleme durumu söz konusu olacaktır.

Başvuruda, Türk vatandaşlığına geçme şekline göre farklı evraklar talep edilmektedir. Örneğin evlilik yolu ile Türk vatandaşlığına geçecek bir kişiden farklı evrak talebi yapılacaktır.

Talep alındıktan sonra, Vatan.nvi hizmetleriyle birlikte başvuru numarasına göre veya doğum tarihine göre vatandaşlık başvurusunun onaylanıp onaylanmadığı sorgulanabilmektedir.