Vatandaşlık davaları pek çok kimsenin açmaya ihtiyaç duyduğu ancak usulünden haberdar olmadığı ya da ne yapması gerektiğini bilmediği için açamadığı davalardır.
Bir kısım ise bu davayı kazanma ihtimali olmadığını düşünerek dava açmaktan çekinmektedir. Oysa nitelikli bir avukat ile vatandaşlık davası pekala kazanılabilir. Bunun için yapılması gereken en önemli şey birlikte çalışılacak olan hukukçunun iyi seçilmesidir.
Vatandaşlık Davası ve Mahkemeler Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Vatandaşlık davaları, vatandaşlık başvurusunun kabul edilmemesi üzerine açılır. Evrensel bir dava değildir, yani hemen her ülkenin ve her hukuk disiplininin kendine has bir vatandaşlık davası usulü mevcuttur. Türkiye açısından konuşulması gerekir ise devlet ile birey arasındaki bir uyuşmazlık söz konusu olduğundan dolayı idare mahkemeleri ve idari hakimler tarafından karara bağlanacaktır. Aynı zamanda vatandaşlık davalarında yerindelik denetimi yapılması söz konusu değildir. Zira mahkemeler yalnızca hukukilik denetimi ile yetkilendirilmiştir. Başka bir deyiş ile olayda herhangi bir hukuka aykırılık olup olmadığının tespiti yapılacak ve aykırı bir durumun tespit edilmesi halinde gerekli usul icra edilecektir.
Vatandaşlık Davalarında Avukat Gerekli midir?
Vatandaşlık davalarında her zaman için bir avukat ile çalışılması lazımdır. Ne de olsa bu dava türünde asıl önemli olan dava dilekçesidir. Dava dilekçesi de herkes tarafından tam olarak yazılamayabilir. Her şeyden önce en ufak bir ifade dahi davanın en baştan itibaren kaybedilmesine yol açabilir. Ya da gereksiz uzatılmış bir dilekçe hakimin konudan uzaklaşmasına sebep olabilir.
Vatandaşlık Davalarında Neden Avukat Bu Denli Önemlidir?
Vatandaşlık davalarında avukat ile çalışılması gerektiğinin en önemli sebebi bu davalarda duruşma da yapılabilmesidir. Hakim, yalnızca dosya üzerinden değil duruşma yapılması halinde duruşmadaki kanaati üzerinden de karar verebilir. Bu nedenle yazılan dilekçe kadar duruşmada söylenen ifadeler içinde nitelikli bir avukatın bulunması önemlidir. Vatandaşlık davası alanında tecrübeli olan Avukatımız Erdal Develioğlu ile iletişime geçerek size davanız boyunca her türlü hukuki desteği vermeye hazır olduğunu bilmenizi isteriz.
Vatandaşlık Davasında Duruşma Yapılabilir mi?
Vatandaşlık davalarında hakim elbette talep edecek olur ise dava duruşmalı olarak da görülebilir. Ancak devlet ile birey arası ilişkileri düzenleyen bu gibi davalarda asıl usul dosya üzerinden dava görülmesidir.