Hayatın her alanı için oluşturulmuş yasalar bulunmaktadır. Bu yasalardan bir tanesi de yabancılar ve vatandaşlık hukukudur. Hukuk kuralları genel olarak tüm kişiler için geçerli olmaktadır.
Toplum yararı için düzenlenmiş olan bu kuralların tamamında, ülkedeki birlik ve beraberliğin sağlanması esas alınmakta ve uygulanması esasları net olarak belirlenmektedir. Hukuk kurallarının varlığı, tüm kişiler için yaptırım gücüne sahiptir. Yabancılar için de geçerli olan kurallar ayrı başlıklar halinde incelenmekte ve toplum yararı ilkeleri dahilinde uygulanmaktadır.
Kültürel Faktörler Ve Değerler
Yabancılar için oluşturulması en zor olan konu, kültür farklılığı ve değer ilkeleridir. Ülkemizde yabancı kişiler her türlü özgürlüğe sahip olmakla birlikte, hukuk alanında da bir kısım standartlara sahip olmaktadır. Kültürel faktörler yönünden ülkemizde rahat yaşamaları açısından güzel ortamlar yaratılmaktadır. Bir çok ülkede uygulanmasının aksine, ülkemizde yabancı ülke vatandaşlarına daha kolay oturma izni ve vatandaşlık verilmektedir.
Türkiye’de Bulunan Yabancıların Karşılaştığı Hukuk Konuları
Yurtdışından Türkiye’ye gelerek, iş, eğitim ve evlilik hayatlarına başlayacak olan kişiler, çalışma izni ve oturma izni gibi konularda kanuni işler yapmaları gerekir. Bu gibi konular için konsolosluklar hizmet vermekte ve kişilerin müracaat etmeleri gerekli alanlar belirtilmektedir. Bu işlemler hukuki kurallar çerçevesinde belirlenmiş ve süre ile kısıtlanmış olan işlerdir. Bu durumlar için uzman olan hukuk danışmanlarından bilgi alınması işlemi, doğru olan bir işlemdir.
Türk Vatandaşlığı Almak
Yurtdışından Türkiye’ye gelerek çalışma yada eğitim hizmeti alacak olan yabancı kişilerin, uyması gereken kurallar yabancılar ve vatandaşlık hukuku nun kapsama alanına girmektedir. Bu bağlamda uygulanacak olan tüm yöntemler, kanunlar nezdinde açık ve net olan maddeler ile belirlenmektedir. Yurtdışından gelerek Türkiye’de belirli süreli yada kalıcı olarak yerleşen kişilerin bu konularda yardım almaları önemli bir konudur. Kanunlara uyulmaması durumu, insan ticareti suçu gibi bir kısım suçlarla örtüşecek ve geri dönüşü olmayan bir suç kapsamına girecektir. Çalışma izni, öğrenci izni, kısa dönem yada uzun dönem yerleşim izinlerinin tamamı, yabancılar için uygulanmakta olan hukuk kurallarıdır. Aynı zamanda bu izinlerin uzatılması konusu da yabancılar ve vatandaşlık hukukunun konuları arasındadır.